Prof Dr Myriam Hesta op bezoek bij Dog Chef
Dat huisbereide maaltijden meer en meer populair zijn, hoeft geen betoog, de zoekresultaten op internet tonen dit aan, maar ook enkele studies wijzen erop dat er een toename is van mensen die zelf koken voor hun hond. In de studie van Morelli et al., 2021 koken ongeveer 10% van de baasjes voor hun hond en nog eens 10% extra stelt zelf een rauwe vleesmaaltijd samen. We zien dat eigenaars die koken voor hun hond vaak 65 jaar of ouder zijn.
Waarom?
De redenen voor het zelf koken van maaltijden, zijn dezelfde redenen die we aangeven bij Dog Chef:
- Eigenaars willen terug naar de natuur en “natuurlijke voeding” geven aan hun hond
- Ze vertrouwen de etiketten niet van industriële voeding, vooral omdat ze er niet voldoende kennis over hebben en niet verstaan wat er op vermeld stat
- Baasjes verwennen hun hond graag (en geven regelmatig tafelrestjes)
- De hond is ziek en eigenaars willen méér doen voor hun zieke hond
- Honden lusten de voeding niet die wordt voorgeschreven
- Er is een voedselallergie en er wordt een dieet samengesteld op basis van een nieuwe eiwitbron (denk aan paard, konijn, hert, kangoeroe, tapioca, aardappel)
Mythes
Er bestaan heel wat mythes over hondenvoeding in het algemeen, deze werden uitvoerig besproken. We zetten ze voor jullie eens op een rijtje en schrijven erbij wat onze mening bij Dog Chef hierover is.
Granen hebben geen nutritionele waarde
Granen hebben wel degelijk een nutritionele waarde, ze bevatten koolhydraten, eiwit, essentiële vetzuren en vezels. Het blijft de keuze van de eigenaar of ze granen willen geven aan hun hond of niet. Bij Dog Chef gebruiken wij geen granen omdat wij geen recepten willen met teveel anti-nutriënten zoals gluten en lectines. Hoewel gluten erg zelden een voedingsallergie veroorzaken, gaan wij er bij Dog Chef van uit dat ze niet optimaal zijn voor de darmgezondheid van de hond.
Honden kunnen geen zetmeel verteren
Dat kunnen ze wel, er is een hoge verteerbaarheid van zetmeel, een zetmeelbron zorgt dus voor het aanleveren van energie. Het is wel helemaal waar dat de NRC geen minimum of maximumbehoefte van zetmeel aangeeft, een hond kan dus perfect zonder zetmeelbron. Bij Dog Chef maken we gebruik van een beetje zetmeel in onze maaltijden, die afkomstig zijn van rijst, aardappel, zoete aardappel of Quinoa. Dit zorgt ervoor dat de maaltijden een matige hoeveelheid bevatten van zowel vetten als zetmeel.
Het gebruik van bijproducten is ongezond
Uiteraard zijn bijproducten niet allemaal ongezond of onwaardig, denk aan orgaanvlees, botten, bottenpoeder en zelfs aan plasma. Deze hebben allemaal een nutritionele waarde en hebben een hoge biologische waarde als we het over eiwitkwaliteit hebben. Daarenboven zou het niet gebruiken van deze bijproducten een verlies zijn van kwaliteitsvolle producten en dus niet bijdragen aan de duurzaamheid. Ook in de natuur worden “bijproducten” gegeten; wolven bijvoorbeeld, die eten allereerst de lever op van hun prooi. Bij Dog Chef werken wij ook met orgaanvlees, zoals lever, hart en maag.
Alle additieven zijn slecht
Dit is ook een mythe. Vitaminen en mineralen vallen ook onder de stempel “additieven” maar hebben soms moeilijke namen zoals “pyridoxine hydrochloride”, wat in mensentaal gewoon vitamine B6 is. Ook antioxidanten zijn een meerwaarde in de voeding. Uiteraard kan een eigenaar zelf de keuze maken of hij een voeding wil geven met kleurstoffen, bewaarmiddelen en smaakstoffen. Bij Dog Chef maken we van deze laatste geen gebruik, maar vitaminen en mineralen, die zitten overvloedig in onze Alphamix.
Verhitten of koken vernietigt nutriënten en verlaagt de nutritionele waarde
Dit is niet juist, correct verhitten van een maaltijd verhoogt juist de verteerbaarheid.
Risico's herkennen
De risico’s van een niet uitgebalanceerde zelfbereide maaltijd, met welke ingrediënten dan ook, zorgt altijd voor problemen. Deze problemen vaststellen bij de hond is uitermate belangrijk om snel te kunnen ingrijpen wanneer er iets verkeerd loopt. Een algemeen onderzoek en een nutritionele beoordeling van de patiënt is belangrijk. Bij een nutritionele screening check je of er nutritionele risicofactoren aanwezig zijn. Indien dit het geval is, dan onderneem je actie en doe je een uitgebreide evaluatie. Eén van de nutritionele risicofactoren is het geven van een huisbereide maaltijd, het is dus belangrijk om dan verder in kaart te brengen of deze wel compleet en evenwichtig is, zeker wanneer er andere symptomen van een mogelijke ziekte of tekort aanwezig zijn. Huisbereide maaltijden vertonen vaak een tekort in vitamine E, zink, calcium, koper, vitamine B12… Men moet dus nagaan of deze nutriënten aanwezig zijn in de maaltijd. Vaak geven eigenaars aan dat zij het recept voor hun hond op eigen houtje hebben samengesteld, via het internet, boeken etc. Wanneer de recepten niet samengesteld zijn door een dierenarts of nutritionist, moet men extra letten op eventuele risico’s. Wanneer de recepten wel zijn samengesteld door een dierenarts of nutritionist dan zal een recept meestal compleet en evenwichtig zijn en er als volgt uitzien: een eiwitbron (liefst een dierlijke eiwitbron), een vetbron, een koolhydraten-en vezelbron, aanwezige calcium en/of fosforbron, multivitaminen en mineralen. Qua ingrediënten moet men erop letten dat de verteerbaarheid en de biobeschikbaarheid goed is en er daarnaast geen toxische ingrediënten worden gebruikt zoals druiven, ui, look, macadamianoten en xylitol. Bij Dog Chef zorgen wij er door slow cooking voor dat de ingrediënten goed verteerbaar zijn en de biobeschikbaarheid van onze ingrediënten is ook hoog, aangezien de basis van onze maaltijd bestaat uit 50% vlees of vis. Wij zorgen ervoor dat de maaltijd compleet en evenwichtig is door het toevoegen van de Alphamix (calcium, mineralen en vitaminen) en de OmegaMix (essentiële vetzuren Omega 3 en 6).
Hoe stel je een evenwichtige maaltijd samen?
Wanneer u als dierenarts zelf recepten wil maken, dan kan u het best gebruik maken van een calculator zoals die van Vetchef, anders is het een heel tijdrovende bezigheid. Indien uw praktijk dit niet wil aanbieden in de praktijk, dan kan patiënt terecht bij de vakgroep dierenvoeding UGent. Het is belangrijk dat de eigenaar het recept goed opvolgt en niet zelf begint te sleutelen aan de recepten. De hoeveelheden (wegen op weegschaal, gekookt of niet gekookt moet goed worden afgesproken), de ingrediënten (kwaliteit), het op het einde toevoegen van de mineralen en vitaminen en de ingrediënten goed mengen of zelfs mixen, zijn factoren waar men best niet van afwijkt om te voorkomen dat de hond tekorten zou oplopen. Hetgeen we vaak zien bij huisbereide maaltijden is een tekort aan Calcium, waardoor de Ca/P ratio zal omdraaien en het dier een All-meat syndroom kan krijgen met vervorming van botten en rubberjaw. Deze symptomen ontstaan dan ten gevolge van een nutritionele hyperparathyroïdie.
Conclusie
Als conclusie kunnen we stellen dat een huisbereide maaltijd goed verteerbaar is en volledig evenwichtig en compleet kan zijn, mits aandacht voor de samenstelling en voor de suppletie die moet worden toegevoegd aan de maaltijd.