De vraag van de eigenaars wordt groter
De vraag van het grote publiek naar huisbereide maaltijden is groot. Ongeveer 10% van de eigenaars kookt voor hun hond in België, in Frankrijk zou zelfs 20% van de eigenaars zelf de maaltijd van hun hond samenstellen. De redenen hiervoor zijn gemakkelijk te verklaren: - Mensen willen terug naar de natuur, ze willen zelf gezonder, verser, lokaal of biologisch eten en willen dit doortrekken naar hun hond, die tegenwoordig deel uit maakt van de familie. 5,8,9 Wist je dat 40% van onze huisdieren in de slaapkamer slaapt en 20% een verjaardagsfeestje krijgt? (Bron: Enquête Dogofriends) - Eigenaars vertrouwen de industrie niet meer qua transparantie en willen liever zelf met eigen ogen kunnen zien wat ze in de eetkom van hun hond gooien, ze hebben nood aan controle over de ingrediënten. 5,9 - Wanneer hun hond ziek is, willen baasjes graag voor hun hond zorgen, net zoals ze dat voor hun kinderen doen. Meer en meer honden zijn ziek en dan is koken een ideale manier om de “zorg” te vergroten, dit geeft troost aan eigenaars met een zieke hond. De motivatie van de eigenaar en de band met zijn hond wordt dan duidelijk groter.
Je hebt controle over de ingrediënten
Zoals in vorige paragraaf uitgelegd, zowel het kunnen zien van de ingrediënten (hun kleur, vorm, geur etc.) als de controle over de kwaliteit is belangrijk voor de eigenaars. Aangezien je als dierenarts nu 100% weet welke ingrediënten de baasjes gebruiken om de maaltijden van hun hond samen te stellen, kan je huisbereide maaltijden aanraden voor het uitsluiten van voedingsallergieën. Na 2 maanden zou je duidelijk een verschil moeten zien. Een tweede voordeel van verse voeding is het volgende: je vermijd 100% schimmels en voermijten dewelke ook regelmatig een rol spelen bij atopische gevallen. Het laatste voordeel van vers bereide maaltijden is het feit dat zij nooit bewaarmiddelen bevatten, hoewel zeldzaam beschreven kunnen deze toch een rol spelen bij bepaalde jeuksymptomen of bij andere ziekteverschijnselen.
Honden vinden huisbereide maaltijden lekker
Honden kiezen niet alleen uit smaak een huisbereide maaltijd maar het heeft voor hun ook een sociale waarde. De controle hebben over voedsel is een symbool van een hogere rank in de roedel en dus alles wat te maken heeft met voedsel is belangrijk voor honden. Honden verkiezen het voedsel dat van de tafel van hun baasje komt, omdat het een duidelijke sociale significantie heeft voor honden.4 Je kan met zelf bereide maaltijden variëren, dit is niet alleen gezond, dit zorgt er ook voor dat honden blijven genieten van hun maaltijden, zij vertonen namelijk meestal een bepaalde vorm van neofilie (drang naar nieuw). In de natuur vertonen ze een neofilie opdat ze veel verschillende voedselbronnen zouden binnenkrijgen, om geen tekorten te krijgen qua mineralen en vitaminen.4 Nog een extra voordeel: een huisbereide maaltijd kan men opwarmen, in tegenstelling tot korrels of tot rauwe voeding waarin bot verwerkt is. Bij het opwarmen van de maaltijd komen er extra aroma’s vrij waardoor honden die anorexie vertonen terug zin krijgen om te eten.
Er zijn ook enkele bijkomende gezondheidsvoordelen voor de hond
Een grotere verzadiging
Het droge stof gehalte in vers bereide maaltijden is lager, waardoor de portie groter is en de maag dus meer gevuld wordt. Een gevulde maag zorgt voor het vrijlaten van het verzadigingshormoon. Zeker bij obesitas is een verse maaltijd dus een goede keuze, je geeft een grotere hoeveelheid voeding, maar minder kCal.
Verse maaltijden zijn erg goed verteerbaar
Zieke honden, honden met pancreasproblemen, of maagdarmstoornissen hebben baat bij goed verteerbare maaltijden. Zowel het vlees als de groentjes zijn als het ware voorverteerd wanneer die gekookt worden. 7
Oplosbare vezels
Door de voorvertering (lees: het opwarmen) van de groentevezels, kunnen deze dienen als oplosbare en prebiotische vezels. De darm wordt geoptimaliseerd qua microbioom en er is een fecale uitscheiding van ureum. Denk hierbij aan de voordelen bij leverziekten, nierziekten, maar ook bij huid- en gewrichtsklachten die vaak samen gaan met een suboptimaal microbioom.
Er is minder zetmeel aanwezig in verse maaltijden dan in korrels
Om korrels te produceren is er een minimale hoeveelheid zetmeel nodig, in verse maaltijden kies je zelf hoeveel zetmeel je toevoegt aan de maaltijd. Dit is belangrijk bij ziekten zoals diabetes, kanker, etc. Praktisch geen pathogene bacteriën meer aanwezig na het koken
Er zijn bewijzen dat sommige rauwe voedingen bacteriën bevatten. Dit vormt een risico voor het ontstaan van infectieziekten bij de hond, zijn omgeving en zijn baasjes. Bij zieke honden, oude honden, honden met gevoelige darmen en honden die behandeld worden met immunosuppressieve medicatie, is het nodig om extra op te letten voor ongewenste bacteriën en is koken dus een ideale oplossing.
Het kan een extra dienst en dus een extra bron van inkomen zijn
Wanneer u als dierenarts de eigenaar kan helpen met een evenwichtige huisbereide maaltijd, zal hij u dankbaar zijn, zo creëer je klantenloyaliteit. Zoals we besproken hebben, is de vraag naar “koken voor eigen hond” groot. U kan hierbij een extra dienst aanbieden aan uw klanten, daardoor zijn zij gerustgesteld en zullen zij niet naar een andere dierenarts gaan om recepten samen te stellen voor hen. Het is dus een win-win situatie: u houdt uw klanten gelukkig en u verdient er iets aan. Daarenboven geeft het een gevoel van voldoening en exclusiviteit wanneer u een evenwichtig recept kan samenstellen voor een patiënt en ten tweede worden uw opties voor de behandeling van een zieke patiënt groter. Als laatste wordt u als dierenarts terug een echte gezondheidsprofessional en bent u objectief; u laat de keuze open tussen industriële of verse voeding.